Kaszki dla dzieci to jeden z najważniejszych składników odpowiednio zbilansowanej diety. Stanowią one źródło minerałów raz witamin, które są kluczowe podczas prawidłowego rozwoju maluszka. Obecnie występuje tyle ich odmian, że można wybierać spośród np. owsianej, kukurydzianej, ryżowej itd. Kaszki można wykorzystać na wiele sposobów. Nie trzeba jej przygotowywać w tradycyjny sposób tylko użyć jako dodatek do innych dań typu naleśniki lub popularne placuszki dla najmłodszych.

Dlaczego warto wybrać ekologiczne kaszki dla dzieci?

Zaleca się, aby podawać dzieciom ekologiczne kaszki. Każdy rodzic będzie miał pewność, że są one wytwarzane ze zbóż, które są uprawiane bez jakichkolwiek chemicznych nawozów albo oprysków. Certyfikowane składniki pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw. Tego typu produkty są przede wszystkim zdrowsze i smaczniejsze. W składzie ekologicznych kaszek nie ma sztucznych barwników, konserwantów i słodzików, a także syntetycznych aromatów. Warto zatem wybierać produkty od sprawdzonych dostawców i posiadające certyfikaty świadczące o ich wysokiej jakości.

Naturalne kaszki dla dzieci, czyli pełnowartościowy posiłek

Spośród kaszek można wskazać kaszkę jaglaną, która jest jedną z najczęściej wybieranych przez rodziców. Znana jest ona niemal od pokoleń, ale nie od razu doceniano jej wartości odżywcze. Jest ona przede wszystkim lekkostrawna, gdyż nie zawiera glutenu. To idealne źródło krzemu i żelaza.

Kasza owsiana jest bogata w rozpuszczalny błonnik i tłuszcze. Tego typu produkty regulują trawienie w organizmie, dlatego że nie tylko wzmacniają, ale także regulują pracę jelit.

Kaszki dla dzieci – podsumowanie

Kaszki są bardzo często jednym z pierwszych wprowadzanych posiłków dla niemowląt do ich diety. Warto już od początku zadbać, żeby były one wysokiej jakości i pochodziły od sprawdzonego producenta. Ekologiczna kaszka musi w swoim składzie zawierać wyłącznie naturalne składniki. Kaszki smaczne można podawać już po 4. miesiącu życia niemowlaka. Najlepiej, aby pierwsza kaszka była bezglutenowa, gdyż maluszki nie mają od razu w pełni rozwiniętego układu pokarmowego i mogą nie tolerować glutenu. Dzięki temu rodzice nie będą ryzykować z problemami z brzuszkiem czy też alergią.

kaszki Tags: